VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: Fără a crește rata vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri

Publicat: 07/07/2021, 22:29
Actualizat: 07/07/2021, 23:20

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri seară la Digi24, că fără a creşte numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu de evitat mai târziu o creştere a numărului de cazuri, ținând cont că tulpină Delta a început să genereze cazuri foarte multe în alte țări, în special în cazul persoanelor nevaccinate.

„În România vorbim de aproximativ 28% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă în România. 33% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză, peste 4,6 milioane de persoane sunt persoane vaccinate cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Există diferențe în ceea ce privește acoperirea vaccinală în mediul urban și în mediul rural. Faptul că avem în mediul urban o rată de acoperire mai mare decât media națională, comparativ cu media de vaccinare în mediu rural care este cu mult sub media națională, arată și explică un control mai bun al numărului de cazuri, pentru că majoritatea cazurilor erau generate în urmă expunerii frecvente dintre persoane și asta se întâmplă în marile aglomerări urbane.

în mediul rural deși avem peste 50% din populația țării care trăiește în mediul rural, totuși frecvența contactelor și prezența fizică dintre persoane, mobilitatea lor este mult mai redusă comparativ cu ce se întâmplă în urban și asta explică condiția epidemiologică bună din acest moment chiar dacă avem o rată de acoperire de până la 30% la nivel național.

Vaccinând și persoanele tinere, vaccinând și persoanele active, știind că vaccinarea scade transmiterea, reduce riscul de infecție asimptomatică cu 50%-70%, chiar în cazul în care o persoană care este vaccinată este depistată pozitiv, avem date foarte clare care arată că după cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30%-50%, avem un risc mai mic să transmitem infecția persoanelor cu care intrăm în contact.

Tot ce s-a întâmplat până în acest moment sunt măsuri ce au contribuit la controlul epidemiologic, însă este cât se poate de clar că fără a crește rată vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Ne uităm la țările în care rată de vaccinare este totuși crescută, peste 60%-70%, avem exemplul Israelului, exemplul din Marea Britanie, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și atunci ne întrebăm la ce a fost bună vaccinarea dacă tot crește numărul de cazuri, dar ce observăm cu toții este faptul că chiar dacă a crescut numărul de cazuri, nu a crescut numărul de internări  și nu a crescut nici numărul de decese, iar decesele înregistrate în procent de peste 99% sunt la persoanele nevaccinate, deci aici ne aduce că beneficii foarte  mari vaccinarea, pentru că noi limităm efectele acestei pandemii, oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave și oameni care își pierd viață”, a afirmat Gheorghiță, miercuri seara la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine
×